Εκτύπωση

002Η πρώτη Εκκλησία του Στρατωνίου ήτο ξύλινο κατασκεύασμα που κατασκευάστηκε το 1924 μετά την άφιξη των προσφύγων εκ μικρός Ασίας. Αφιερώθη στην Αγία Βαρβάρα ως προστάτιδα των μεταλλωρύχων. Το 1930 - 1931 κτίσθηκε λιθόκτιστη Εκκλησία στη θέση που είναι και η σημερινή. Το 1932 έγινε μεγάλος σεισμός που την ισοπέδωσε. Το 1938 ξαναχτίστηκε η εκκλησία στη ίδια θέση που υπάρχει και σήμερα. Ο Ναός κτίσθηκε κυρίως με δαπάνη της εταιρείας των Μεταλλείων και προσφορών των κατοίκων. Ο Ναός είναι Βασιλικού ρυθμού, διαστάσεων μήκους 24 μ. και πλάτους 11 μ..

Δίπλα από τον Ιερό Ναό υπάρχει αίθουσα τελετών, γραφείο του Εφημερίου και Εκκλησιαστική Δανειστική Βιβλιοθήκη

Αγιογραφίες υπάρχουν από τούς αδελφούς Βλάχου από τη Νιγρίτα Σερρών. Έχουν ξεκινήσει την εργασία το 2008 τέλος Δεκεμβρίου.

Τα εγκαίνια έγιναν το 1946 από τον Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Διονυσίου

Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο του ΦΑΙΔΩΝΑ Γ. ΓΙΑΓΚΙΟΖΗ για τον Ιερό Ναό

"...Εξ όλων των καταστροφών μάλλον αξιοσημείωτος είναι η καταστροφή της Εκκλησίας η οποία ήτο πράγματι εξ αρίστων υλικών εκτισμένη και με ικανά πάχη τοίχων (ελάχιστον πάχος 0.80 μ.). Είχεν όμως μεγάλας διαστάσεις. Μήκος 16 μ. πλάτος 8 μ. και ύψος 7 μ. χωρίς να υπάρχει εγκάρσιος σύνδεσμος ή σενάζ εν τη τοιχοποιία. Αφετέρου η στέγη ήτο βαρεία, προσέτι δε έφερεν εσωτερικώς θόλον εκ μπαγδατί. Υπό τας ανωτέρω συνθήκας ευρισκομένη ήτο αδύνατον ν'ανθέξηεις καταστρεπτικόν σεισμόν."

Η γη συνέχισε να κουνάει για μήνες. Οι συγχωριανοί προσπαθούσαν να βρουν τον ρυθμό της ζωής τους, να φτιάξουν τα νέα τους σπιτικά. Σε κάθε σπίτι υπήρχε ένα καντήλι, μια Εικόνα της Παναγίας, της Αγίας Βαρβάρας, του Άη Νικόλα και οι προσευχές ατελείωτες στον Ύψιστο.. να μην ξανακουνήσει η γη κι οι άνθρωποί τους να γυρίζουν σώοι από τις στοές.

Έξη χρόνια μετά το σεισμό, το 1938, ξαναχτίστηκε η Εκκλησία στην σημερινή της θέση. Τα χρήματα που έβαλαν οι κάτοικοι συμπληρώθηκαν από την Εταιρεία κι έτσι ορθώθηκε πάλι σε ρυθμό βασιλικής η Αγία Βαρβάρα, να έχει τώρα μήκος 24 μ. και πλάτος 11 μ. "

ΙΕΡΑ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ
Μεγάλη ευλογία για την Ενορία μας να υπάρχει αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας Παναγίας της Γοργοεπηκόου από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου από το 2010 1η Οκτωβρίου εις ανάμνηση του γεγονότος καταστροφικής πλημμύρας το Φεβρουάριο 10η την ημέρα Αγίου Χαραλάμπους αλλά με την βοήθεια της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους δεν υπήρξαν θύματα δόξα στο Θεό και στην Παναγία μας αμήν.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ 
Η γνωστότερη μετά την “Πορταϊτισσα” θαυματουργή εικόνα του Αγίου Όρους είναι αρχαία τοιχογραφία της Παναγίας που βρίσκεται εξωτερικά στον ανατολικό τοίχο της τράπεζας και προς τα δεξιά της εισόδου της. Το 1664 ο τραοεζάρης Νείλος, που περνούσε τακτικά μπροστά από την εικόνα κρατώντας στο χέρι αναμμένα δαδιά για την υπηρεσία του στην τράπεζα, άκουσε μια φωνή να του λέει τα εξής: “Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την Εικόνα μου”. Ο Νείλος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε επιτιμώντας τον μοναχό και αφήνοντάς τον τυφλό. Οι αδελφοί άρχισαν να περνούν με πολύ ευλάβεια μπροστά από την εικόνα, της κρέμασαν ακοίμητο καντήλι και διέταξαν το νέο τραπεζάρη να τη θυμιάζει καθημερινά.
Ο τυφλός Νείλος περνούσε όλο τον καιρό του σε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα παρακαλώντας την Παναγία να τον συγχωρέσει και να τον θεραπεύσει, πράγμα το οποίο και έγινε, όταν, για τρίτη πλέον φορά, ακούστηκε φωνή από την Εικόνα, που πληροφορούσε τον Νείλο ότι η δέησή του εισακούστηκε και ότι στη δική Της μετά Θεόν προστασία και σκέπη θα έπρεπε στο εξής να καταφεύγουν για κάθε τους ανάγκη οι μοναχοί. Αυτή θα τους ακούει γρήγορα γιατί το όνομά της είναι “Γοργοεπήκοος”. Πολύ σύντομα το θαύμα αυτό και η υπόσχεση της Θεοτόκου έγιναν γνωστά σε όλο το Όρος και η εικόνα της αυτή έγινε παναφιορειτικό προσκύνημα.
Ο διάδρομος κλείστηκε και η εικόνα συμπεριλήφθηκε σε παρεκκλήσι που κτίστηκε προς τα δεξιά της. Τα θαύματά της είναι άπειρα και ειδικός “προσμονάριος” ιερομόναχος εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών προσκυνητών.